Kirra 4.5

In maart '15 is Kirra 4.5 gereleased. Een release met een nieuwe modules en een verfrissing van de lay-out. In deze update lees je wat er in grote lijnen anders/nieuw is ten opzichte van Kirra 4.4.

1. Nieuwe modules

Module Aantekeningen
De module Aantekeningen biedt de mogelijkheid om aan de voorkant van de website aantekeningen te maken vergelijkbaar met de redigeerfunctionaliteit van Word. Alle comments worden overzichtelijk op één plaats in Kirra verzameld.

Bekijk de handleiding van de module Aantekeningen

Module Data & Visualisatie +
De module Data & Visualisatie + is een uitbreiding op de module Data & Visualisatie. Hiermee is het mogelijk om tabellen en diagrammen te koppelen aan spreadsheets uit de module Media. Vervolgens kan je een selectie maken van één of meerdere cellen uit de spreadsheet die worden weergegeven in de tabellen en/of diagrammen. Wijzigt er iets? Dan hoef je alleen de tabel te vervangen in de module Media en alle gekoppelde tabellen en diagrammen wijzigen automatisch mee.

Bekijk de handleiding van de module Data & Visualisatie +

Module Begrippenlijst
De module Begrippenlijst biedt de mogelijkheid om begrippen, inclusief hun uitleg, te definiëren en automatisch te laten uitlichten op de website. Voeg termen toe aan de begrippenlijst in het CMS en deze worden meteen door Kirra herkend en gemarkeerd in je website. Ook is het mogelijk om synoniemen aan te maken. De begrippen en synoniemen zijn aanklikbaar, waarna de uitleg in een informatieballon verschijnt.

Bekijk de handleiding van de module Begrippenlijst

Module PDF-export
De module PDF-export biedt de mogelijkheid om (delen van) de website te exporteren naar een PDF-bestand. Bezoekers van bijvoorbeeld je thema-website of jaarverslagwebsite kunnen op je website aanvinken welke hoofdstukken of pagina’s zij in het PDF willen hebben en dit vervolgens downloaden.

Bekijk de handleiding van de module PDF-export

2. Nieuwe functies per bestaande module

Formulieren

1. Wanneer je een formulier opent in Kirra, staat bovenin nu ook het aantal ingezonden formulieren vermeld. Daarnaast kan je vanuit een formulier in Kirra, ook de ingezonden formulieren exporteren naar een CSV-bestand.
  2. Inmiddels zijn alle formulieren uitgerust met een zogeheten honeypot-veld. Dit veld probeert SPAM-bots op het verkeerde been te zetten en op die manier SPAM te voorkomen. Deze techniek is ook toegepast op de formulieren die door de module Reacties worden gebruikt. Vanaf Kirra 4.5 hebben ook je bestaande formulieren automatisch zo'n honeypot-veld. (je ziet zelf niets van dit honeypot-veld)
  3. Formulieren hebben een extra eigenschap gekregen, waarmee je kunt instellen dat het e-mailadres dat in het formulier is ingevuld wordt gebruikt als afzenderadres van het ingevulde formulier dat jij in je inbox ontvangt. Let op! Hiervoor is het noodzakelijk dat je een e-mailveld gebruikt in het formulier. Daarnaast kan dit er wel voor zorgen dat e-mail ongewild in de SPAM-box terecht komen.

Media

1. Het Point of interest op een afbeelding kan nu ook weer worden verwijderd.
  2. De module Media heeft de mogelijkheid gekregen om van uploads een geschiedenis bij te houden. Hierdoor kan je zien wanneer een bestand is vervangen of gewijzigd en door wie. Dit staat standaard uit, maar je webpartner kan dit voor je aanzetten.
  3. De Aviary-koppeling in de module Media is vervangen door Adobe Creative SDK (Adobe heeft Aviary gekocht). Hierdoor is de limitatie qua afbeeldingsgrootte opgeheven en kunnen ook grote afbeeldingen worden bewerkt en in de huidige bestandsgrootte worden opgeslagen.

3. Algemene nieuwe functies

Tabellen
Nieuwe tabellen die in de editor worden gemaakt zullen vanaf deze release standaard paginabreed worden en niet langer een vaste breedte te krijgen. Deze aanpassing zorgt ervoor dat tabellen op je website ook op kleinere of grotere schermen een mooie opmaak krijgen.

Snelheidsoptimalisaties
Er zijn een aantal snelheidsoptimalisaties doorgevoerd. Deze optimalisaties moeten ervoor zorgen dat met name het CMS sneller werkt.

4. Wijzigingen in de lay-out van Kirra

Kirra CMS heeft vanaf deze versie een nieuwe lay-out. Aan de hand van een aantal screenshots de grootste vernieuwingen hieronder weergegeven.

1. De modulebalk staat vanaf nu aan de linker kant in je CMS. Deze indeling is aangepast om meer verticale werkruimte te creëren voor het vullen of bewerken van pagina’s.
  2. Bovenin de modulebalk vind je veelgebruikte modules. Onderaan de modulebalk vind je een aantal categorieën met de overige modules. Deze categorieën kan je openklappen.
  3. Het overzicht van al je pagina’s en je prullenbak staan nu ook in de modulebalk.
  4. Modules voor specifieke content typen staan in de categorie Inhoud.
  5. Modules waarmee je als developer aan een website kunt werken staan in de categorie Ontwikkeling.
  6. Alle statistieken van je website en al je modules staan verzameld in de categorie Statistieken.
  7. Alle instellingen van je website en al je modules staan verzameld in de categorie Instellingen.
  8. De boom van je website kan je inklappen via het pijltje aan de rechterkant, om meer werkruimte te creëren.

1. De knoppen voor opslaan, publiceren, de-publiceren, voorbeeld bekijken (blauw) kopiëren, verplaatsen en verwijderen staan altijd vast rechtsboven op een pagina.