Kirra 4.4

Half september '14 is Kirra 4.4 gereleased. In deze update lees je wat er in grote lijnen anders/nieuw is ten opzichte van Kirra 4.3.

1. Nieuwe modules

Module Contentkalender
Met de module Contentkalender plan je in een kalenderweergave welke content je wanneer wilt publiceren. Goede voorbereiding is het halve werk. Door op tijd over content na te denken wordt het produceren ervan een stuk makkelijker. Omdat je dit in het voren doet, behoud je het overzicht en kan je een betere balans en samenhang tussen de verschillende publicaties inplannen. Daarnaast weet je precies wat wanneer moet gebeuren en kan je doelgericht aan de slag met het creëren van je content. Een praktische tool om je online communicatie goed te organiseren.

Bekijk de handleiding van de module Contentkalender

Module Inbox
Stuur e-mails met ideeën of aantekeningen voor content rechtstreeks naar je website of intranet. Iedere website of intranet heeft hiervoor een eigen e-mailadres. Teksten, afbeeldingen en bijlagen uit zo’n mail kan je binnen een paar klikken omzetten naar een webpagina. Zo heb je de content meteen daar waar je het gebruikt. Handig voor plotselinge ideeën of aangeleverde artikelen van collega’s.

Bekijk de handleiding van de module Inbox

Module Data & Visualisatie
Presenteer belangrijke data overzichtelijk in tabellen of diagrammen met de module Data & Visualisatie. Deze module is gebaseerd op Google Charts. Bepaal zelf hoe je de tabel opmaakt of zet de data vanuit een tabel eenvoudig om naar een diagram. Je kunt kiezen tussen de weergave in een staafdiagram, kolomdiagram, lijndiagram, vlakdiagram of cirkeldiagram. Ook kan je zelf kleurenschema’s aanmaken waarmee je diagrammen worden getoond.

Bekijk de handleiding van de module Data & Visualisatie

Module Woordenboek
Vertaal de vaststaande teksten van je website met de module Woordenboek. Bijvoorbeeld zodat ze aansluiten bij de taal waarin je website wordt gepresenteerd óf omdat de vaststaande teksten niet naar je zin zijn. Met deze module kan je de standaardteksten die bij je website horen en aan de voorkant van je website worden getoond, aanpassen en/of vertalen naar de taal van jouw site. Bijvoorbeeld teksten als ‘bereken route’ bij een routecomponent en ‘Aanmelden’ bij het inloggen via een login-methode.

Bekijk de handleiding van de module Woordenboek

Module Bestanden delen
Bied ingelogde bezoekers van je website of intranet de mogelijkheid om via je site bestanden te delen met de module Bestanden delen. Eenmaal ingelogd kunnen bezoekers eenvoudig bestanden uploaden of via WebDav deze plaats gebruiken als netwerkschijf.

Bekijk de handleiding van de module Bestanden delen

2. Nieuwe functies per module

Afspraken

Kirra biedt vanaf deze release ondersteuning voor iCalendar-evenementen in de module Afspraken. Een afspraakbevestiging die per mail wordt verstuurd vanuit Kirra, bevat nu standaard een iCalendar-evenement. Met dit iCalendar-evenement kan de ontvanger in e-mailprogramma's zoals Gmail, Thunderbird of Outlook, de afspraak eenvoudig aan zijn/haar eigen kalender toevoegen.

Agenda

De module Agenda is uitgebreid met het component kalender. Dit component toont een kalendermaand waarin staat aangegeven op welke dagen er een agenda-item actief is. Een handig overzicht voor bijvoorbeeld je homepage.

Formulieren

1. De formuliertypen valideerbaar formulier en printbaar formulier zijn niet langer als aparte formuliertypen beschikbaar in Kirra. De functionaliteit van deze formulieren is toegevoegd aan het standaardformulier. Je kunt nu op het standaardformulier aanvinken of dat specifieke formulier ook valideerbaar en/of printbaar moet zijn.
  2. De module geeft een notificatie als je een tekstveld toch de naam e-mail heeft, en je beter een e-mailveld kunt gebruiken. Bij het opstellen van formulieren worden soms tekstvelden als e-mailveld gebruikt i.p.v. het componentn e-mailveld. Dit maakt het valideren van het e-mailveld onmogelijk, terwijl die validatie ervoor zorgt dat een e-mailadres juist wordt ingevoerd. Daarnaast kan je alleen een ontvangstbevestiging sturen wanner je een e-mailveld gebruikt.

Gebruikers

In de module Gebruikers kan je nu de weergave van alle Kirra gebruikers filteren op gebruikersrollen. Deze optie is vooral van toegevoegde waarde wanneer je via de module Rechten gebruik maakt van meerdere rollen in het CMS.

Media

Bestanden uit de module media kan je vanaf Kirra 4.4 omzetten naar pagina's.

CRM+/ Profielen

Het telefoonnummerveld is aangepast. Het telefoonnummer wordt nu automatisch genormaliseerd opgeslagen. Bij het bewerken verschijnt een tweede veld om aan te geven voor welk land dit telefoonnummer geldt.

Shortlinks

In de module Shortlinks kan je nu bij elke shortlink campagneparameters opgeven. Hiermee meet je het gebruik van de shortlink als een campagne in bijvoorbeeld Kirra Analytics of Google Analytics.

Talen

1. De module Talen is uitgebreid met een import- en export-fucntie, zodat websites makkelijker kunnen worden vertaald.
  2. Het is in de module Talen nu mogelijk om te zoeken op termen die wel of juist niet zijn vertaald.

YouTube

In de module YouTube kan je nu een aantal extra opties instellen voor de YouTube-player. De opties zijn voor elk YouTube-component apart aan te passen. Daarnaast kan je een afspeellijst maken van meerdere video’s, zodat deze achter elkaar afgespeeld worden. En je kunt opgeven vanaf welk punt in de video je deze wilt afspelen.

3. Algemene nieuwe functies en wijzigingen

Taal CKEditor
De taal van de CKEditor (de editor waarmee je teksten bewerkt) is nu gelijk aan de taal die je als Kirra-gebruiker in je profiel hebt ingesteld.

In- en externe links aanmaken
In de CKEditor zijn de externe link en de interne link samengevoegd tot één knop: link. Klik je op die knop, dan kan je vervolgens een keuze maken tussen een externe link, interne link of link naar e-mail.

Preview
Wanneer je een voorbeeld van je bewerkte pagina bekijkt en je past iets aan, onthoud kirra de positie op je pagina en blijft het voorbeeld

Paginaoverzicht
In dit overzicht kan je zoeken naar pagina’s met een bepaalde publicatiestatus, pagina’s van een bepaalde auteur, pagina’s van een bepaalde eigenaar of pagina’s van eenzelfde type. Ook kan je hier zoeken op paginatitel. Je vindt het paginaoverzicht onder de boom in je cms, boven de prullenbak.

Kirra versie / updates
Bovenin de zwarte balk in Kirra staat nu welke Kirra-versie je gebruikt. Nadat je website een upgrade heeft gehad naar een nieuwe Kirra-versie, krijg je bij de eerstvolgende keer dat je inlogt een pop-over te zien. Op deze pop-over staat een melding dat je website een upgrade heeft gehad en een link naar support.kirra.nl met de meest recente informatie over de aanpassingen.

Geschiedenis inzien
Pagina’s hebben een extra tabblad gekregen: Geschiedenis. Op dit tabblad kan je zien welke aanpassingen aan de pagina op welk moment zijn gedaan en door wie. Elke verandering staat opgeslagen als een revisie. Vergelijk de verschillen tussen twee revisies door in de kolom 'vergelijken' de twee betreffende revisies aan te vinken en rechts op je scherm op ‘vergelijk versies’ te klikken. Om een oudere versie terug te zetten open je de gewenste revisie en klik je op ‘revisie terugzetten’. De oudere revisie wordt dan gekopieerd en als nieuwste revisie opgeslagen en natuurlijk ook in je geschiedenis toegevoegd.

Pagina-eigenaar
Aan iedere pagina kan je vanaf deze release een eigenaar toewijzen. Het is alleen mogelijk om Kirra-gebruikers van de betreffende website als eigenaar te kiezen. De geselecteerde pagina-eigenaar krijgt vervolgens een notificatie via de e-mail zodat hij/zij hiervan op de hoogte is. Je ontvangt ook een e-mail als je niet langer eigenaar bent van een pagina. In de toekomst zal deze functie aan meerdere onderdelen worden gekoppeld.

Deadlines meegeven aan conceptpagina’s
Vanaf deze release is het mogelijk om deadlines toe te voegen aan conceptpagina's. Een deadline voeg je toe op het tabblad Eigenschappen van een pagina. Deadlines worden ook weergegeven in je contentkalender.

Drag and drop van uploads
Vanaf deze versie kan je bestanden vanaf je pc meteen in een pagina plaatsen middels drag and drop. Je sleept de bestanden vanuit je filemanager naar de plaats waar je een afbeelding wilt uploaden op je pagina. De afbeelding wordt na het toevoegen aan de pagina ook meteen opgeslagen in de module Media.
Deze functionaliteit is alleen beschikbaar in de volgende browsers: Internet Explorer / versie 10 en hoger, Google Chrome / versie 7 en hoger, Firefox / versie 4 en hoger, Opera / versie 12 en hoger, Apple Safari / versie 6 en hoger.

Componenten kopiëren
Componenten kunnen gekopieerd worden naar ander pagina's. Houdt Ctrl ingedrukt als je het component oppakt en verplaatst naar een ander onderdeel in de boom.

Bijlagen van pagina's
Iedere pagina kan nu ook bijlagen bevatten. Deze kan je toevoegen/vinden in het nieuwe tabblad bijlagen van iedere pagina.