Kirra CMS 4.3

Per februari '14 is Kirra 4.3 gereleased. In deze update lees je wat er in grote lijnen anders/nieuw is ten opzichte van Kirra 4.2

1. Nieuwe modules

Module Afspraken
Bied bezoekers van je website de mogelijkheid via je site afspraken in te plannen met deze nieuwe module Afspraken. Maak eenvoudig een rooster aan en geef hierin je beschikbaarheid weer. Bepaal ook hoe lang de afspraken die bezoekers inplannen mogen zijn en of je deze eerst nog wilt bevestigen voor ze definitief zijn. Daarnaast beheer en bewerk je je beschikbaarheid en afspraken eenvoudig direct vanuit het CMS.

Bekijk de handleiding van de module Afspraken

Module Downloads
Bied je bezoekers de mogelijkheid om documenten of media te downloaden. Je kan downloads per stuk of in een downloadlijst weergeven en in de instellingen bepalen hoe je ze wilt weergeven op je website.

Bekijk de handleiding van de module Downloads

Module Flexpagina’s
Creëer zelf een meer dynamische indeling van je pagina met de module Flexpagina’s. Het is mogelijk om de inhoud van een pagina op te delen in rijen en die rijen weer op te delen in kolommen. Wil je dus drie korte alinea’s naast elkaar plaatsen op je website? Dat kan je eenvoudig zelf doen met deze module.

Bekijk de handleiding van de module Flexpagina’s

Module Reacties
Laat bezoekers van je website reacties plaatsen op elke gewenste plaats op je website. In de module stel je in op welke componenten gereageerd mag worden en of je nieuwe reacties eerst wilt goedkeuren of dat ze meteen geplaatst mogen worden. Alle reacties staan overzichtelijk in een module en kan je centraal modereren. Daarnaast is het mogelijk om ook reacties op reacties toe te staan en kan je aangeven of bezoekers ingelogd moeten zijn om te kunnen reageren.

De introductie van deze module heeft tot gevolg dat de reageermogelijkheid in Kirra 4.3 is verwijderd uit de module Blogs en nu terug te vinden is in de module reacties.

Bekijk de handleiding van de module Reacties

Module Rechten
Maak rollen aan voor gebruikers van het CMS en koppel aan deze rollen specifieke rechten. Bepaal welke rol toegang heeft tot het bewerken van welke pagina's en welke rol toegang heeft tot welke modules. Daarnaast kan je bepalen of een rol ook publicatierechten heeft of niet. De rollen uit deze module zijn eenvoudig te koppelen aan gebruikers via de module Gebruikers.

Bekijk de handleiding van de module Rechten

2. Nieuwe functies per module

Banners
In de module Banners kan je nu aangeven hoe vaak een bannerafbeelding getoond mag worden en hoe vaak er op een banner geklikt mag worden. Is een van beide limieten bereikt, dan wordt de bannerafbeelding automatisch niet meer getoond. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je de module gebruikt om betaalde advertenties weer te geven.

Blogs

1. De module weblog is uitgebreid met een "Laatste blogberichten"-component dat in containers kan worden geplaats.
  2. De ReCaptcha-sleutels zijn uit de modules blog en formulieren gehaald en naar de instellingen-module gehaald. Deze zouden automatisch moeten worden verplaatst.

Chat
De module Chat kan nu ook gebruik maken van relaties gedefinieerd via de modules Profielen en Groepen. (voorheen kon je alleen chatten met personen die via de module Community jou volgden) In de module Chat kan nu naast de likes van de community-module ook worden gekozen om de module Profielen en de module Groepen te gebruiken als richtlijn. Via Profielen kan je chatten met gebruikers die een of meer dezelfde tags hebben (let op; alleen tags die zijn aangemerkt als groep tellen mee) en via de module Groepen gaat het erom dat je in een of meer dezelfde groepen zit.

CRM & CRM+
module CRM en CRM+ zijn omgezet naar de module Profielen
De naamgeving van de modules CRM en CRM+ is aangepast. De module CRM is omgedoopt tot Profielen en de module CRM+ zal niet langer een aparte module zijn, maar een uitbreiding op de module Profielen. Vanaf Kirra 4.3 bevat de module Profielen ook meer gegevensvelden dan de module CRM. (Zie voor de nieuwe functies Profielen)

Facebook
De module Facebook is uitgebreid met de componenten Facebook-wall en Facebook-foto’s. Met het component Facebook-wall kan je de (publieke) wall van een Facebook-account op je website tonen. Met het component Facebook-foto’s kan je foto’s van een Facebook-account op je website tonen.

Flickr
De module Flickr is uitgebreid. Het is nu mogelijk om afbeeldingen vanuit een component in het CMS ook meteen naar Flickr te posten.

Formulieren

1. Live validatie
    Als bezoekers van je website een formulier invullen, wordt meteen gecontroleerd of het ingevulde valide is. Bij het invullen van een email-veld controleert Kirra bijvoorbeeld of er daadwerkelijk een email-adres is ingevuld. Je hoeft dus niet langer eerst op verzenden te klikken om te zien of het formulier juist is ingevuld.
  2. Van drie componenten naar één
    In de module Formulieren zijn de componenten dropdownkeuzelijst, keuzelijst met meerdere opties en keuzerondje samengevoegd tot één component. De verschillende weergaves zijn niet verloren gegaan, maar je kiest de weergavevorm nu in de component-keuzelijst. De wijziging heeft geen invloed op je bestaande formulieren.
  3. reCAPTCHA-sleutels
    De formulieren-module heeft nu ondersteuning voor een reCAPTCHA-veld. De vereiste sleutels zijn in te stellen in de algemene instellingen. De algemene instellingen vind je door rechtsboven op het dashboard van je CMS op ‘instellingen’ te klikken. Vervolgens kan je het component ‘reCaptcha-veld’ gebruiken bij het opmaken van een formulier.

Media

1. Afbeeldingen en foto’s bewerken met Aviary
    Vanuit de module Media kan je nu ook afbeeldingen bewerken met behulp van Aviary. Je kunt onder andere afbeeldingen bijsnijden, kleurfilters toepassen, tekst in afbeeldingen plaatsen en de scherpte van afbeeldingen aanpassen. Klik in de module Media een afbeelding aan en klik vervolgens op de button ‘bewerk afbeelding’ onder de afbeelding die rechts in beeld staat.
  2.  PDF- preview
    PDF-bestanden in de module Media worden nu in een preview weergegeven in het CMS (NIET OP JE WEBSITE). Op de plaats waar het bestand in het CMS wordt gebruikt verschijnt ook een preview.
  3. Wel of niet gebruikt bestand
    Als je een bestand uit de module Media verwijdert terwijl dit bestand nog wel op de website wordt gebruikt, ontvang je hier nu een notificatie van. Je hebt op dat moment ook de mogelijkheid het bestand te vervangen of opnieuw te uploaden. Daarnaast staat in de module met een uitroepteken aangegeven wanneer een bestand niet wordt gebruikt op je website.
  4. Drag ’n drop van bestanden vanuit je filemanager
    Het is nu mogelijk om in de module Media bestanden te drag-droppen vanuit een file manager. Dit werkt als volgt: Open je bestandenoverzicht met de bestanden die je wilt uploaden naar de module Media op je computer. Open daarnaast het CMS en open daarin de module Media. Je kunt nu de bestanden uit je bestandenoverzicht op je computer slepen naar het bestandenoverzicht in de module Media.

Profielen
[voorheen module CRM/CRM+]
De module Profielen is de vervanger voor de module CRM en CRM+. De basisversie van Profielen is gelijk aan de module CRM en is standaard aanwezig bij gebruik van een Loginmodule. De uitbreiding is gelijkwaardig aan de module CRM+. Daarnaast is de module Profielen uitgebreid met een aantal standaardvelden t.o.v. de module CRM.

Talen
In de module Talen kan je zelf specificeren op welke wijze de taal van de website in de URL zichtbaar wordt. Deze keuzes vind je in de module onder 'instellingen'.

Twitter
De module Twitter is uitgebreid met de component ‘Embedded Tweet’. Met deze component kan je een enkele tweet tonen, bijvoorbeeld ter illustratie. Bij elke tweet kan je instellen of de discussie verborgen of getoond moet worden. Het wel of niet tonen van gelinkte media uit de tweet is ook instelbaar.

YouTube
Youtube-video's worden nu standaard geserveerd vanaf het cookieloze domein youtube-nocookie.com. Dit betekent dat er geen toestemming meer aan gebruikers hoeft te worden gevraagd voor het afspelen van Youtube video's en deze dus uit de toestemmingsbalk verdwijnt als je deze module gebruikt.

Zoeken

1. Bij de zoekfunctie kun je nu, naast een lijst met toegestane componenttypen (bijvoorbeeld Nieuwsberichten of Agenda-items) ook worden ingesteld om een lijst aan te geven met componenttypen die juist niet getoond moeten worden in de zoekresultaten, denk bijvoorbeeld aan personen uit de module Smoelenboek.
    Hoe stel je dit in: Open in het CMS via de boom de zoekmachine waarvoor je dit wilt instellen. Ga vervolgens naar het tabblad eigenschappen van deze zoekmachine. Onder de instellingen voor Menu’s en Mobiele versies vind je de instellingen zoor de zoekmachine. Hier kan je instellen welke componenttypes je wilt toestaan in de zoekresultaten.
  2. De analyses van de zoekmachine(s) op je website zijn uitgebreid met een grafiek die toont hoe vaak de zoekmachine wordt gebruikt. Er wordt nu een langere lijst getoond met de laatst getoonde zoekopdrachten en meest populaire zoekopdrachten in de Zoeken-module. Je vind de statistieken als je de module opent in het CMS.

3. Algemene nieuwe functies en wijzigingen

Live preview
Vanaf deze versie kan je tijdens het aanpassen van een pagina in een tweede tab nu live bekijken hoe je bewerkingen eruit komen te zien in de website. Klik op de knop ‘voorbeeld bekijken’ en er opent automatisch een nieuw tabblad waarin de live preview wordt getoond. Je hoeft tijdens het bewerken niet langer eerst op te slaan, de preview wordt automatisch bijgewerkt. Helemaal handig als je met twee beeldschermen werkt!

Links de bewerkpagina in het CMS, rechts de live preview

Persoonlijke instellingen voor notificaties
Na de Kirra 4.3 kan je notificaties naar eigen behoefte verbergen. In de modules staat nu een kruisje achter elke notificatie, zodat je deze kunt verbergen. Je kunt enkele notificaties, alle notificaties van een module of alle notificaties van je website verbergen. Iedere gebruiker kan dit naar eigen wens instellen. Wanneer je alle notificaties van een module of van de website hebt verborgen en dit ongedaan wilt maken, kan dit via je persoonlijk profiel.

Drag and drop
Componenten die in een container staan kan je nu verplaatsen naar een andere plaats op de pagina én zelfs naar een andere pagina. Dit doe je eenvoudig door het component vanuit de pagina naar het doelcomponent in de boom te slepen.

Autosave-functie
Ook is Kirra uitgebreid met een autosave-functie; wanneer je vergeet om de aanpassingen op te slaan zal er bij de eerst volgende keer dat de pagina in Kirra wordt geopend, worden gevraagd of je de opgeslagen versie wilt terugzetten.

Versies
In het versieoverzicht worden de versies van een pagina die de status "offline" hebben standaard verborgen. Middels de knop "gearchiveerde versies tonen" kunnen deze weer tevoorschijn worden gehaald.

Beheer + instellingen
Het beheerpaneel en de module-instellingen zijn visueel samengevoegd.

Bovenste balk in CMS
De Kirrabalk (bovenaan je Kirra-installatie) is uitgebreid, zodat je direct naar (eventuele) andere websites waar je toegang toe hebt, kunt navigeren.

Inloggen aan de voorkant
Heeft je website een login-module? Dan kan je nu ook aan de voorkant inloggen met het Kirra-account waarmee je toegang hebt tot het CMS van de website. Handig, want dan hoef je als beheerder van de website niet meerdere accounts te onthouden.

Karaktertellers
We hebben twee invulvelden op het tabblad eigenschappen (aanwezig op elke pagina) voorzien van karaktertellers. Het gaat om het veld ‘Inhoud <title> voor SEO’ en ‘Omschrijving’. De karaktertellers geven aan hoeveel karakters je hebt ingevuld en wat SEO-technisch het maximaal aantal karakters is. Deze karakterteller hebben we ingebouwd zodat je kunt zien wat de juiste tekstlengte is om beter vindbaar te zijn in zoekmachines.

Aanpassing tekst editor
Het aantal knoppen in de tekst editor is teruggebracht om ruimte te besparen en het CMS overzichtelijker te maken. De functies van de weggevallen knoppen zijn ook met sneltoetsen uit te voeren. De CK-editor is daarnaast nu ook geschikt voor IE11.

De tekst editor voor de update:

De tekst editor na de update:

Pagina’s en componenten van type veranderen
Vanaf deze update is het mogelijk om paginatypen en componenttypen om te zetten naar een ander type. Je verandert een paginatype of componenttype via het tabblad eigenschappen van de betreffende pagina of component. Op dat tabblad klik je op de knop ‘omzetten’. Je krijgt vervolgens de keuze om een nieuw type te selecteren. Na het kiezen van dit nieuwe type kan je de bestaande velden overzetten. Niet alle componenttypen hebben dezelfde velden en niet altijd hebben velden die hetzelfde betekenen dezelfde naam. je doorloopt in Kirra automatisch de nodige stappen om alle inhoud op de juiste nieuwe plaats te zetten. Je kan alleen pagina’s omzetten die geen onderliggende pagina’s bevatten.

Google Analytics-code
Het is vanaf deze versie mogelijk om je Google Analytics-code geschikt te maken voor Google Analytics' nieuwe implementatie. Je moet daarvoor wel eerst je Google Analytics-account upgraden. Hoe dat moet kan je lezen op Google's Universal Analytics Upgrade Center . Als het account is bijgewerkt (dit kan even duren) kan je in de instellingen in Kirra de Google Analytics-code omzetten door de optie 'Universal Analytics actief' aan te vinken:

Het is heel belangrijk dat je eerst de upgrade van je Google Analytics-account doorvoert, voor je in Kirra 'Universal Analytics actief' aanvinkt. Doe je dit in omgekeerde volgorde, dan kan Google geen data verzamelen tot ze je account heeft aangepast.

RSS feed
De RSS-feeds zijn uitgebreid met een aantal tags die ervoor moeten zorgen dat diensten als Feedly en Flipboard om kunnen gaan met de afbeeldingen uit deze feeds.

Wijzigingen in componentnamen
We hebben een consistentere lijn getrokken in de naamgeving van componenten. De volgende componenten zijn van naam veranderd:

Module Oude naam Nieuwe naam
Banners Geanimeerde banner (flash) Banner (flash)
  Banner Afbeelding Banner (afbeelding)
Catalogus Productcategorie Productoverzicht (of via maatwerk)
FAQ FAQ-pagina FAQ-overzicht
  FAQ-categorie FAQ-overzicht (of via maatwerk)
Flickr Laatste foto's Flickr Nieuwste Flickr-foto's
Formulieren Formulierenmap Formulierenoverzicht
  Formulier (verwijzing op een pagina naar een formulier) Formulierverwijzing
Forum Thread Forumonderwerp
Fotoalbum Fotoalbumpagina Fotoalbumoverzicht
    NIEUW: Foto
Microblogs Microblog-update Microblogbericht
  Microblog-update-blok Microblogveld
Nieuws Nieuwsitem Nieuwsbericht
Picasa Laatste foto's Picasa Nieuwste Picasa-foto's
  Picasa-set Picasa-album
Polls Pollfolder Poll-overzicht
  Poll (verwijzing op een pagina naar een poll) Pollverwijzing
Maps Google Maps Google Maps-kaart
Routes Google Maps met routeplanner Google Maps-routeplanner
Smoelenboek Smoelenboek Personenoverzicht
Blogs Blogpost Blogbericht