Pagina's maken en beheren

Pagina aanmaken

Wanneer je een pagina aanklikt binnen het hoofdmenu kom je in het actiemenu. Hier vind je bij de tab "Onderliggende pagina's" de mogelijkheid om een pagina toe te voegen onder de huidige pagina. Ook vind je hier een overzicht van de al bestaande onderliggende pagina's.

Niet alle pagina's kunnen onderliggende pagina's hebben. Als dit niet kan, is de tab "Onderliggende pagina's" er niet.


Een pagina publiceren

De meeste pagina's doorlopen meerdere statussen. Dit zijn de meest gebruikte op de meest gebruikte volgorde:

 • Concept: De pagina is al een keer opgeslagen maar nog niet online beschikbaar. Er moet nog aan gewerkt worden voordat hij gepubliceerd mag worden. 
 • Gepubliceerd: Online en voor bezoekers te zien. 
 • Offline: Deze pagina was ooit online, maar nu niet meer.

De groene knop rechtsboven "Opslaan" volgt ook deze volgorde. Deze knop slaat op in de huidige status (bijv: gepubliceerd blijft gepubliceerd en je wijzigingen zijn direct online zichtbaar). Naast de knop vind je een uitklapmenu voor een volgende status. Zo staat er bij een pagina met de status concept bijvoorbeeld "Opslaan en publiceren". Gebruik deze actie om je pagina te publiceren. 

 

Voorbeeldweergave

De voorbeeldweergave toont de huidige pagina zoals een bezoeker hem zal zien. Deze functie is bereikbaar via de blauwe knop rechtsboven met het icoon van een oog:

Hierbij worden ook pagina's en componenten getoond met de status 'concept' of 'offline'. Dat is handig als je als beheerder iets wilt controleren voordat het gepubliceerd wordt.

Componenten

Wat zijn componenten?

In Kirra kun je verschillende componenten toevoegen om een pagina mee te vullen. Welke componenten kunnen worden toegevoegd op een pagina zijn afhankelijk van het ontwerp van de pagina. De componenten 'Alinea' en 'Afbeelding' zijn op de meeste pagina's beschikbaar.

Je kunt ons vragen om meer onderdelen toe te voegen zodat je meer mogelijkheden hebt om de perfecte pagina te maken.


 

Containers

Elke pagina in Kirra is opgedeeld in één of meerdere containers. Een container onderscheidt een gedeelte van de pagina (bijvoorbeeld een container "Rechterkolom"). Je kunt zelf componenten toevoegen in deze containers. De containers met daarin componenten vormen samen de weergave van je webpagina. Je herkent ze aan de lichtgrijze balk met een titel.


Component toevoegen

Selecteer het component dat je wil toevoegen en klik op toevoegen.

Tip: heb je de module Flexpagina's? Dan heb je meer opties om componenten in te delen op de pagina.

Component verplaatsen

Het verplaatsen van componenten gaat het makkelijkst door hem te slepen met je muis. Je kunt een component ook slepen naar een andere pagina in de boom.

Component verwijderen

Het verwijderen van een component werkt met het kruisje rechtsboven het component. Na het klikken hierop wordt er gevraagd om een bevestiging, waarna het component wordt verwijderd.

Heb je een component per ongeluk verwijderd? Dan kun je een vorige opgeslagen versie van de pagina herstellen vanuit de tab Geschiedenis.


 

Eigenschappen van een component

Elk component heeft eigenschappen. Hier kun je:

 • Een component omzetten naar een ander (vergelijkbaar) component. Bijvoorbeeld een 'Alinea' naar een 'Uitgelichte alinea'. Deze optie is er niet voor elk component.
 • De status aanpassen, dit werkt hetzelfde als bij pagina's
 • Agendering toepassen; een component online en/of offline zetten op een bepaalde tijd

Eigenschappen

Onder het tabblad 'Eigenschappen' kun je de diverse eigenschappen instellen, namelijk:

- Eigenschappen van de pagina

- Eigenschappen ten bate van de zoekmachine optimalisatie

- Agendering

- Menu's

Eigenschappen van de pagina

Bestandsnaam

De bestandsnaam wordt automatisch gegenereerd op basis van de titel die de pagina krijgt wanneer deze voor het eerst wordt aangemaakt. Wanneer je pagina de titel 'pagina 1' heeft, wordt de bestandsnaam automatisch 'pagina-1'. Deze bestandsnaam maakt ook onderdeel uit van het webadres van deze pagina (de URL). In dit voorbeeld wordt het webadres van deze pagina www.voorbeeldwebsite.nl/pagina-1

In de meeste gevallen zul je de bestandsnaam niet hoeven aan te passen, maar in sommige gevallen kan dit handig zijn, bijvoorbeeld:

 • Wanneer de paginatitel erg lang is, maar je de URL zo kort mogelijk wilt houden. 
 • Wanneer je de paginatitel hebt aangepast. (De bestandsnaam wordt niet automatisch aangepast wanneer je de paginatitel verandert.)
 • Nadat je de pagina hebt gekopieerd als basis voor een andere pagina.

Je kunt de bestandsnaam ook leeg laten. Bij het opslaan vult Kirra deze dan automatisch uniek in op basis van de paginatitel.

Let op: Als je de bestandsnaam aanpast, zorg dan dat deze uniek is. Als er meer pagina's zijn met dezelfde bestandsnaam op dezelfde plek in de boom, weet Kirra niet welke pagina aan de bezoeker getoond moet worden en kiest Kirra voor je.

 


Pagina-eigenaar

Met de eigenaar van een pagina wordt gedoeld op degene die verantwoordelijk is voor de inhoud. Zo kun je in het paginaoverzicht bijhouden of jouw pagina's nog bij de tijd zijn.

Paginatype

In Kirra wordt gebruik gemaakt van verschillende paginatypen, bijvoorbeeld standaard pagina's, nieuwsberichten, blogberichten of agenda-items. Het kan ook zijn dat voor jouw website maatwerkpaginatypen zijn toegevoegd. In het veld 'paginatype' kun je zien welk paginatype voor deze pagina gebruikt wordt. Wanneer je achteraf toch een andere paginatype had willen gebruiken, kun je het paginatype aanpassen.

Het veranderen van het paginatype werkt als volgt: 

 1. Klik achter het veld 'paginatype' op de knop 'omzetten'.
 2. Klik in het veld 'omzetten naar' op het pijltje om het menu te tonen waarin de verschillende paginatypen staan.
 3. Selecteer de gewenste paginatype en klik rechts bovenin op 'opslaan'. Je krijgt nu de melding "Door het omzetten van deze component gaan gegevens verloren. Dit kan niet ongedaan gemaakt worden. Weet je dit zeker?" Controleer dus vooraf ook of alle componenten die je gebruikt hebt ook beschikbaar zijn binnen het andere paginatype. Als je hier zeker van bent, klik je op 'ok'.

Het paginatype is nu aangepast.

Let op: Als je een paginatype wijzigt, dan wijzigen alle versies van de pagina mee. Stel dat versie 1 nog een Standaardpagina was, je maakt een nieuwe versie en die zet je om naar een Flexpagina, dan wordt ook versie 1 gewijzigd. 

Eigenschappen ten bate van zoekmachine-optimalisatie (SEO)

Inhoud <title> voor SEO en Omschrijving

Wanneer je iets opzoekt via Google, zie je in de lijst met zoekresultaten allemaal 'previews', oftewel korte teksten waarin je kunt zien waar de pagina over gaat. Standaard toont Google hier de titel van de pagina en de eerste regels van de tekst op die pagina. Wanneer je een afwijkende preview in Google wilt laten zien, vul je in Kirra de velden 'Inhoud <title> voor SEO' en 'Omschrijving'.

 


Gegenereerde zoekwoorden

Gegenereerde zoekwoorden worden inmiddels niet meer gevuld. In oudere Kirra-versies was het zo dat deze woorden gegenereerd werden op basis van de meestgebruikte woorden. Die strategie past niet meer bij de huidige normen in zoekmachine-optimalisatie maar dit veld staat er nog voor websites waarbij het gevuld was.

Zoekwoorden

De zoekwoorden die je hier kunt invullen hebben invloed op de interne zoekfunctie van je eigen website. Een externe zoekmachine als Google doet daar niets mee.

Als je deze woorden vult, dan zal de interne zoekmachine hier een hoge score aan koppelen. Hiermee kun je dus de positie in de interne zoekmachine beïnvloeden.

Tip: gebruik dit veld voor afkortingen, synoniemen of bekend onjuist gespelde woorden. Op deze manier wordt de juiste pagina toch gevonden als iemand een synoniem zoekt of de zoekterm verkeerd spelt.

Ook handig om te weten: Kirra zoekt standaard vanaf 3 karakters om onlogische resultaten (de, het, een) te voorkomen. Daarbij wordt een uitzondering gemaakt voor dit veld. Heb je dus een term van drie of minder karakters? Vul deze dan hier in om de pagina vindbaar te maken op die term.

Opnemen in externe/interne zoekmachine

Deze twee opties staan standaard aangevinkt in Kirra. Dat betekent dat wanneer je een pagina aanmaakt, deze door zoekmachines zoals Google (extern) en door de zoekfunctie op de website zelf (intern) getoond mag worden in de zoekresultaten. 

Het kan zijn dat je een pagina hebt aangemaakt die niet voor elke bezoeker bedoeld is en dat deze dus dus niet in de zoekresultaten getoond mag worden. In dat geval zet je de vinkjes bij deze opties uit.

Agendering

Agendering

Met de optie 'Agendering' kun je aangeven of de pagina vanaf een bepaalde datum op de website zichtbaar moet zijn (Publiceren vanaf) of na een bepaalde datum niet meer getoond moet worden (Publiceren tot). Handig als je bijvoorbeeld op vrijdag een pagina wilt klaarzetten die eigenlijk direct na het weekend live moet staan. Wanneer je hier niks invult, wordt de pagina getoond zodra je op 'publiceren' klikt en blijft deze zichtbaar totdat je de pagina op 'offline' zet.

NB: Deze functie zorgt er alleen voor dat een pagina getoond wordt tijdens de ingestelde periode, maar past niet de daadwerkelijke status van de pagina in Kirra aan. Een pagina die de status 'offline' heeft, wordt dus niet automatisch gepubliceerd wanneer je een datum instelt. Alleen wanneer een pagina de status 'gepubliceerd' heeft, werkt deze functie.

 

Opnemen in menu

Alle pagina's die je aanmaakt, worden standaard opgenomen in het menu. Dit vinkje staat standaard aan.

Het kan voorkomen dat je een pagina hebt met content voor een selecte doelgroep. Je kunt er dan voor kiezen om de pagina niet op te nemen in het menu, zodat niet elke bezoeker deze pagina kan zien. Bezoekers die de url weten (bijvoorbeeld doordat je deze in een nieuwsbrief opneemt) kunnen de pagina dan wel bezoeken. In deze gevallen kies je het dropdown menu onder 'Opnemen in menu's?' voor 'nee'. 

Versies

Een pagina kan altijd een of meerdere versies hebben. Zo kan dezelfde pagina beschikbaar zijn in de taalversies Nederlands, Engels en Duits (lees: drie versies van dezelfde pagina).

Je kunt echter ook meerdere versies maken binnen dezelfde taal. Bijvoorbeeld als je een pagina opnieuw wilt structureren. Je wilt dan niet dat je bezoekers jouw werk-in-uitvoering zien en daarom kun je daar een nieuwe versie van maken. De bezoeker blijft dan de huidige versie zien die al gepubliceerd was, terwijl jij rustig aan de slag kunt in een nieuwe conceptversie. Je vindt de versies van een pagina op het tabblad "Versies".

Handig om te weten: iemand met de rechten "redactie" in plaats van "eindredactie" kan alleen met nieuwe versies van een pagina werken. Deze persoon mag namelijk niets doen wat een bezoeker direct ziet (waaronder het publiceren van een concept). Wil je meer weten over deze rechten?


Hoe maak ik een nieuwe versie van een pagina?

 1. Ga naar de pagina (en eventueel taal) die je als basis wilt gebruiken
 2. Kies in het actiemenu rechtsboven voor het grijze icoon met de drie stippen en kies "Nieuwe versie"
 3. Er wordt een nieuwe versie van de pagina gemaakt
 4. Je kunt hier nu naar hartelust aan de slag en het voorbeeld bekijken (blauwe oog-icoon in het actiemenu), terwijl de bezoeker nog de oudere inhoud ziet
 5. Als je klaar bent, kies je in het actiemenu onder het uitklapmenu van de groene "Opslaan"-knop de optie "Opslaan en publiceren"
 6. De bezoeker ziet nu jouw wijzigingen en de oude versie heeft automatisch de status 'offline' gekregen (want, deze versie is nu 'gepubliceerd')

Geschiedenis

In de loop van de tijd zul je diverse wijzigingen aan een pagina aanbrengen. Als deze wijzigingen worden door Kirra opgeslagen en zijn terug te vinden onder het tabblad 'Geschiedenis'. In de foto hieronder zie je de geschiedenis van deze pagina:


In het overzicht kun je direct zien wie op welk moment een aanpassing aan de pagina heeft gedaan. Maar wie heeft wat gedaan? Om dat te kunnen zien, gebruik je de knoppen 'vergelijk met vorige' en 'vergelijk met huidige' onder het kopje acties. In de afbeelding hierboven zie je dat er 2 gebruikers met deze pagina bezig zijn geweest. Om te bekijken welke wijzigingen er als laatste zijn gedaan, gebruiken we de knop 'vergelijk met huidige' bij revisie 103.  We vergelijken nu de laatste versie die Thomas heeft opgeslagen met de wijzigingen die Claudia heeft gedaan:

De laatste versie die Thomas had opgeslagen, zie je in de linkerkolom. Rechts zie je de wijzigingen die daarna zijn gedaan. Aan de linkerkant zie je dat er niks onder inhoud staat. Aan de rechterkant zie je dat er onder 'inhoud' een alinea staat en dat dat veld groen is. Dit overzicht laat zien dat er onder 'inhoud' een wijziging plaats heeft gevonden. Wanneer er een component is toegevoegd, krijgt dit component aan de rechterkant een groene achtergrond, zoals in het voorbeeld hierboven. Wordt er een component verwijderd, dan krijgt deze aan de linkerkant een rode achtergrond. Heb je een deel van de tekst aangepast, dan wordt de oude tekst in de linkerkolom rood gemarkeerd en in de rechterkolom groen.

Wanneer je de nieuwe wijzigingen ongedaan wilt maken, kies je voor de optie 'revisie terugzetten'. 

Pagina kopiëren & verplaatsen

Een pagina kopiëren doe je als volgt: 

Rechts bovenin zie je een grijze knop met 3 puntjes. Als je hier hierop klikt, krijg je een menu met 'meer acties' te zien. Zie het voorbeeld hiernaast.

Om de pagina te kopiëren, selecteer je de optie 'kopiëren' in dit menu.

 


Vervolgens krijg je de paginaboom te zien waarin alle pagina's van je website staan. Hier selecteer je de pagina waar de kopie onder moet komen te staan. In onderstaand voorbeeld maken we een kopie van pagina 2. Deze pagina moet in het hoofdmenu komen, dus we selecteren 'hoofdmenu' als pagina waar de kopie onder moet komen. Nadat je de bovenliggende pagina hebt geselecteerd klik je op de groene knop 'Kopiëren' rechts bovenin. De pagina is nu gekopieerd.


Tips:

 • Let er bij het kopiëren van een pagina wel op dat het paginatype van de kopie is toegestaan als onderliggende pagina. Bijvoorbeeld: wanneer je een agenda hebt, is meestal alleen het paginatype 'agenda-item' toegestaan als onderliggende pagina. Een pagina die het type 'standaard pagina' heeft, kun je dus niet kopiëren naar een agenda. En een pagina die als type 'agenda-item' heeft is niet toegestaan als onderliggende pagina van een vacature overzicht.
 • Wanneer je de kopie van de pagina hebt aangepast, vergeet dan niet om de 'bestandsnaam' (onder het tabblad eigenschappen) te controleren en indien nodig aan te passen. De bestandsnaam van de pagina maakt tenslotte ook deel uit van de url. Lees meer over het aanpassen van de bestandsnaam op de pagina eigenschappen.

Pagina verplaatsen

Het verplaatsen van een pagina werkt op bijna dezelfde manier als het kopiëren van een pagina. Het enige verschil is dat je in het menu met 'meer acties' kiest voor de optie 'verplaatsen' in plaats van kopiëren. Ook bij het verplaatsen van een pagina is het belangrijk om te controleren of het paginatype is toegestaan als onderliggende pagina. De bestandsnaam van de pagina wijzigt niet wanneer je een pagina verplaatst. 

Pagina verwijderen

Pagina's verwijderen kun je op de volgende manieren doen:

 1. In Kirra zoek je de pagina op die je wilt verwijderen. Rechts bovenin klik je op het grijze icoontje met 3 puntjes ('meer acties'). In het menu dat dan tevoorschijn komt, kies je voor de optie 'Verwijderen'. Je krijgt nu de vraag 'Weet je zeker dat je alle versies van deze pagina wilt verwijderen?' Vervolgens klik je op de rode knop 'Verwijderen' om je keuze te bevestigen. 
 2. Wanneer je een of meerdere pagina's snel wilt verwijderen, kun je dit doen door de bovenliggende pagina in Kirra te selecteren en te gaan naar het tabblad 'onderliggende pagina's'. Op dit tabblad zie je alle onderliggende pagina's met daarachter een rode knop waarmee je pagina's kunt verwijderen, zie voorbeeld hieronder.

De pagina's die je verwijdert zijn niet direct helemaal weg, maar komen terecht in de prullenbak. Lees hier meer over de module Prullenbak.