Modules

Twitter / SocialShare

Met de module Twitter kun je Tweets tonen op je website. Als je ook de module SocialShare hebt, kun je ook vanuit Kirra Tweets versturen (bijvoorbeeld bij een nieuw nieuwsartikel). Voor zowel de module Twitter als SocialShare moet er een koppeling gemaakt worden tussen Kirra en Twitter. Hiervoor heb je een API key van Twitter nodig.

Twitter API key aanvragen

Om een koppeling te maken tussen Kirra en Twitter heb je een API-key nodig van Twitter. Dat is een soort wachtwoord waarmee Twitter controleert wie er communiceert. Voor het aanvragen van een API-key zijn een aantal stappen nodig: 

 1. Login voor Twitter
 2. Het aanmaken van een Twitter developers account
 3. Het aanmaken van een Twitter App
 4. De API-key van je Twitter App achterhalen
 5. iWink vragen om de API-key toe te voegen aan Kirra

Deze stappen lijken misschien ingewikkeld, maar in dit artikel loodsen we je stap-voor-stap door dit proces heen.

1. Login voor Twitter

Als je al een Twitter account hebt, hoef je daar alleen maar op in te loggen. Weet je het wachtwoord niet meer? Gebruik dan de "wachtwoord vergeten"-functie van Twitter.

Als je account nog niet gekoppeld is aan een telefoon, kan het zijn dat je wordt gevraagd je telefoonnummer in te vullen. Naar dit nummer wordt een SMS gestuurd met een verificatiecode die je op de website van Twitter moet invullen.

2. Een Twitter developers account aanmaken

 1. Log in bij Twitter als je dat nog niet had gedaan in de stap hierboven
 2. Ga naar https://developer.twitter.com/en/apply-for-access en klik op ‘apply for a developer account'
 3. In de volgende stap krijg je de vraag ‘Who are you requesting access for?’ Kies hier de optie ‘I am requesting access for my organization’.
 4. Je krijgt nu een formulier waarin je je bedrijfsgegevens moet invullen. Vul deze in.
 5. Vervolgens wordt je bij ‘Tell us about your project’ gevraagd waarom je dit account aanvraagt. Bij ‘What use case(s) are you interested in?’ selecteer je de optie ‘Publish and curate Tweets’. In het veld ‘Describe in your own words what you are building’ kun je de volgende tekst plakken:

  1. I'm using Twitter's API to publish tweets of our own Twitteraccount on our website
  2. My solution will not analyse Tweets, Twitter users or their content.
  3. My solution does not involve Retweeting of liking content, but may involve Tweeting content
  4. Tweets will be displayed on my website. We will show the latest tweets of our own account, our Retweets and/or posts in which our account has been mentioned.
   
 6. Bij de laatste vraag ‘Will your product, service, or analysis make Twitter content or derived information available to a government entity?’ selecteer je ‘no’. 
 7. Vervolgens krijg je een pagina te zien met voorwaarden die je moet accepteren.
 8. Tot slot ontvang je een e-mail met een link waarmee je je e-mailadres moet bevestigen. Ga naar je e-mail inbox en bevestig de aanvraag.

Je account is nu aangemaakt. Je bent nu klaar om je eerste app aan te maken.

Tip: maak een Twitter App voor elke webapplicatie

Het is aan te raden om voor elke webapplicatie een eigen Twitter App te maken met de stappen hieronder. Bijvoorbeeld eentje voor je website en je intranet. Stel dat je de toegang tot een van de applicaties stop wilt zetten (bijvoorbeeld omdat de website vervalt of verhuist) dan kun je namelijk alleen die specifieke Twitter App uitzetten. Zo houd je het netjes gescheiden en het bespaart werk in de toekomst.

3. Het aanmaken van een Twitter App

 1. Ga naar https://developer.twitter.com. Log in als je nog niet bent ingelogd. Dit kun je doen met het developers account dat je hierboven hebt gemaakt.
 2. Klik rechts bovenin naast de knop ‘dashboard’ op het project dat je in de stappen hierboven hebt aangemaakt.
 3. Klik in het menu dat je nu ziet op de optie ‘Apps’.
 4. Vervolgens klik je op de blauwe knop ‘Create an app’ rechts bovenin. 
 5. Je krijgt nu een pagina te zien waar je allerlei gegevens over de app moet invullen:
   

  App name: Kirra CMS [webapplicatie] (Bijvoorbeeld: "Kirra CMS www.iwink.nl")

  Application description: This Twitter application displays our Tweets on our website and may post Tweets from Kirra CMS

  Website URL: hier vul je de volledige url in van de website waarop de Twitterkoppeling geplaatst wordt. (Bijvoorbeeld: https://www.iwink.nl).

  Enable Sign in with Twitter: dit vinkje moet uit staan.

  Callback URLs: Hier vul je de volgende url’s in:
  - [volledige domeinnaam]/kirra/modules/twitter/AddAccount/callback
  - [volledige domeinnaam]/kirra/modules/twitterplus/AddAccount/callback

  (Bijvoorbeeld: https://www.iwink.nl/kirra/modules/twitter/AddAccount/callback)

  Terms of Service URL: Niet verplicht. Hier kun je de url naar je voorwaardenpagina toevoegen

  Privacy Policy URL: Niet verplicht. Hier kun je de url naar je privacy policy toevoegen.

  Organization name: Hier vul je je bedrijfsnaam in

  Organization website URL: Hier vul je de website van je bedrijf in.

  Tell us how this app will be used: This Twitter App displays the latest tweets of our own account, our Retweets and/or posts in which our account has been mentioned. It may also Tweet to our own Twitter timeline.

 6. Vervolgens klik je ‘Create’. Je app is nu aangemaakt. Doe nu direct de volgende stap, want dat bespaart een paar klikken.

4. Twitter API-key opvragen

 1. Na bovenstaande stap krijg je het scherm te zien waar de gegevens van je app staan. Heb je bovenstaande stap eerder gedaan? Dan vind je deze informatie bij je App's.
 2. De gegevens van je App staan onder 3 verschillende tabbladen: ‘App details’, ‘Keys and tokens’ en ‘Permissions’. Klik op de tab ‘Keys en tokens’.
 3. Onder ‘Consumer API Keys’ zie je 2 codes staan. Een API key en API secret key. Deze heb je beide nodig voor de Twittermodule.
 4. Kopieer deze gegevens en plak deze in een tekstbestandje (Kladblok of Word).

5. iWink vragen om de API-key toe te voegen

Nu je de API key en de API secret key hebt aangevraagd, moeten wij deze voor je in de code van de website toevoegen. Hiervoor kun je een taak aanmaken via https://extranet.iwink.nl. Voeg het document met de API key en API secret key toe in de bijlage en vermeld in de taak of in de e-mail voor welke website de API key bestemd is. Heb je voor meerdere websites een API key aangemaakt? Vermeld dan duidelijk welke key bij welke website hoort. Wij zorgen ervoor dat de key in de code gezet wordt en brengen je op de hoogte zodra dit gedaan is. Mogelijk moet je daarna in Kirra je Twitteraccount nog een keer koppelen. Als dat nodig is, dan laten we je dat weten.