Rechten

Maak rollen aan voor gebruikers van het CMS en koppel aan deze rollen specifieke rechten. Bepaal welke rol toegang heeft tot het bewerken van welke pagina's en welke rol toegang heeft tot welke modules. Daarnaast kan je bepalen of een rol ook publicatierechten heeft of niet. De rollen uit deze module zijn eenvoudig te koppelen aan gebruikers via de module Gebruikers. 

Componenten

Deze module heeft geen componenten die je kan toevoegen.

1. Nieuwe rol aanmaken

Open de module Rechten. Klik in het linkermenu op de knop rol toevoegen. Vul vervolgens de naam in die je aan deze rol mee wilt geven en selecteer daarna tot welke pagina's en modules deze rol toegang heeft. Rechtsbovenin kan je selecteren of deze rol de rechten van een redactielid heeft of de rechten van een eindredacteur. Met redactie-rechten mag men alleen pagina's bewerken en in concept klaarzetten, met eindredactie-rechten mag men ook pagina's publiceren en offline halen. Sla je de instellingen op, dan is de rol nu aangemaakt.

2. Rol toewijzen aan gebruiker

Wanneer je eenmaal rollen hebt aangemaakt in de module Rechten, kan je deze rollen toewijzen aan gebruikers in de module Gebruikers. In deze module kan je bij het toevoegen van een nieuwe gebruiker ook een of meerdere rolle kiezen. Een bestaande gebruiker kan je ook rollen geven door deze gebruiker te bewerken en vervolgens een rol mee te geven. 

Let op dat bij meerdere rollen de mogelijkheden bij elkaar "worden opgeteld"; als een gebruiker de rol gebruiker heeft en tevens een rol toegewezen krijgt die het verbiedt om pagina's te publiceren, mag deze gebruiker toch pagina's publiceren vanuit zijn rol als gebruiker. Het is aan te bevelen om zoveel mogelijk te proberen een gebruiker één rol te geven.

3. Rol wijzigen

Open de module Rechten. Je ziet nu een overzicht van alle rollen die je hebt aangemaakt. Klik op de knop bewerken achter de rol die je wilt bewerken. De instellingen van deze rol verschijnen nu in beeld en je kunt deze aanpassen door toegang tot pagina's en modules aan en/of uit te vinken. Nadat je de wijzigingen hebt aangevinkt kan je deze rol opslaan en dan is je rol gewijzigd.

4. Rol verwijderen

Open de module Rechten. Je ziet nu een overzicht van alle rollen. Zoek in dit overzicht de rol die je wilt verwijderen en klik op de knop verwijderen achter deze rol. Wil je meerdere rollen tegelijk verwijderen? vink dan de blokjes aan voor de rollen die je wilt verwijderen en klik bovenaan de lijst op de knop verwijderen. Je verwijdert dan alle rollen die je hebt aangevinkt. 

Als je een rol verwijdert, gooi je ook de rechten die een gebruiker met die rol had weg. Dit betekent dat een gebruiker nog wel in Kirra kan inloggen, maar door het verwijderen van de rol bijvoorbeeld geen toegang meer heeft om pagina's te bewerken. De gebruiker blijft natuurlijk wel bestaan als je een rol verwijdert.

5. Standaardrollen

Er zijn een aantal standaardrollen aanwezig in Kirra: Gebruiker, Beheerder en Ontwikkelaar. Deze rollen kan je niet bewerken in de module Rechten, maar wel toewijzen aan gebruikers via de module Gebruikers. De rol ontwikkelaar is er voor de internetpartner die je website maakt, zodat hij/zij bij de editor-modules kan. De rol beheerder mag en kan alles in het CMS en is bedoeld voor de eindverantwoordelijke(n) binnen een organisatie. De rol gebruiker kan pagina's publiceren en depubliceren, maar heeft geen toegang tot bepaalde instellingen.

Nadat je website is ge├╝pdatet naar Kirra 4.3

Op de modulepagina zie je een lijst met alle rollen die zijn toegevoegd in het CMS. Als je site is geupgrade van een oudere versie van Kirra kan het zijn dat de rollen overeen komen met namen van gebruikers. Dan bestaat er voor die personen een een-op-een relatie tussen de gebruiker en de rol die zij hebben. Per rol kun je de rechten aanpassen door op de knop "bewerken" te klikken achter de naam van de rol.

Het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem dan contact op met je internetpartner of stuur ons je vraag