Reacties

Laat bezoekers van je website reacties plaatsen op elke gewenste plaats op je website. In de module stel je in op welke componenten gereageerd mag worden en of je nieuwe reacties eerst wilt goedkeuren of dat ze meteen geplaatst mogen worden. Alle reacties staan overzichtelijk in een module en kan je centraal modereren. Daarnaast is het mogelijk om ook reacties op reacties toe te staan en kan je aangeven of bezoekers ingelogd moeten zijn om te kunnen reageren.

Laat bezoekers van je website reacties plaatsen op elke gewenste plaats op je website. In de module stel je in op welke componenten gereageerd mag worden en of je nieuwe reacties eerst wilt goedkeuren of dat ze meteen geplaatst mogen worden. Alle reacties staan overzichtelijk in een module en kan je centraal modereren. Daarnaast is het mogelijk om ook reacties op reacties toe te staan en kan je aangeven of bezoekers ingelogd moeten zijn om te kunnen reageren.

Componenten

Deze module heeft geen componenten die je kan toevoegen.

1. Reactie mogelijkheid toevoegen

Open de module Reacties en klik rechtsboven op 'instellingen'. Bovenin deze instellingenpagina kan je bepalen op welke type componenten bezoekers van je site mogen reageren. Zo kan je instellen dat reacties alleen worden toegestaan bij de componenten fotoalbum en blogbericht. Of je stelt het juist zo in dat reageren op alle componenten is toegestaan behalve degene die je invult.

2. Reacties modereren

2.1 Nieuwe reacties direct publiceren
In de instellingen van de module vind je onder het kopje 'publiceren' de mogelijkheid om aan te vinken dat alle reacties meteen gepubliceerd mogen worden. Vink je deze optie aan, komt elke nieuwe reactie meteen online.

2.2 Reacties publiceren na goedkeuring
Wil je de reacties modereren, zet dan geen vinkje bij de optie dat alle reacties meteen gepubliceerd mogen worden. Als bezoekers nu op iets reageren, zal de reactie niet meteen online komen, maar moet je deze eerst handmatig goedkeuren voor de reactie ook voor de buitenwereld zichtbaar is. Deze reacties kan je goedkeuren vanuit het CMS, maar ook vanuit je mail. Om de reacties via mail goed te kunnen keuren moet je in de instellingen van de module onder het item ‘publiceren’ ook een e-mailadres invullen waar de nieuwe reacties heen worden gestuurd.

2.3 Reacties goedkeuren vanuit de module
Open de module Reacties. Vink links in het statuslijstje alleen de optie ‘wachten op moderatie’ aan en klik op zoeken. Er verschijnt nu een lijst met reacties die nog gemodereerd moeten worden. Vanuit hier kan je de reacties goedkeuren,  afkeuren en/of verwijderen.

3. Discussies genest weergeven

In de instellingen van de module kan je er voor kiezen om geneste discussies toe te staan. Deze term 'nesting' komt uit het Engels en wil zeggen dat er een hiërarchie of inkapseling van reacties wordt toegestaan. Simpel gezegd kan je deze optie aanvinken wanneer je wilt dat bezoekers niet alleen op discussies kunnen reageren, maar ook op andermans reacties. Deze reacties op reacties worden dan ingesprongen (schuin onder de reactie waarop gereageerd wordt) weergegeven.

Het voordeel van dit systeem is dat je als lezer de discussie beter kunt volgen, omdat de argumentatie en gesprekken tussen verschillende bezoekers meteen onder elkaar staan.

3.1 Niveaus van nesting bepalen
Bij deze optie in de instellingen geef je aan hoeveel reacties er op reacties mogen komen en hoe vaak er dan ook in beeld het inspringen van een nieuwe reactie getoond kan worden. Je bepaalt dus hoeveel niveaus 'diep' je de nesting wilt toestaan. Het is verstandig hierin niet teveel niveaus toe te staan om overzichtelijkheid te behouden.

4. Volgorde van reacties instellen

Open de module Reacties en klik rechtsboven op instellingen. Op deze pagina kun je bij het eerste onderdeel kiezen hoe je de reacties wilt weergeven op je website; de oudste eerst of de nieuwste eerst.

5. Bepaal wie mag reageren

In de instellingen van de module kan je bepalen of iedereen mag reageren, of dat alleen ingelogde bezoekers mogen reageren. Zet simpel een vinkje aan onder 'publiceren' dat alleen ingelogde bezoekers mogen reageren en niet-ingelogde bezoekers kunnen de discussie allen nog bekijken. Deze combinatie werkt natuurlijk alleen wanneer je ook daadwerkelijk een inlogmodule gebruikt zoals Classic Login, Social Login of Enterprise Login.

6. Reacties doorzoeken

Open de module Reacties. Aan de linkerkant van de pagina zie je een zoekveld met enkele opties eronder. Als je een reactie wilt zoeken op e-mailadres of de lijst wilt filteren op reacties die nog wachten op moderatie kan je dat via deze opties doen.

7. Gravatar gebruiken

Open de module Reacties en klik rechtsboven op de knop ‘instellingen’. Scroll vervolgens naar het item ‘Gravatar’ en vink hier gravatar gebruiken aan. Vervolgens kan je instellen welke afbeelding je wilt tonen bij personen die geen gravatar account hebben. Waneer je voor het laatste keuzerondje kiest, wordt er geen afbeelding getoond bij mensen die geen Gravatar hebben ingesteld.

Gravatar is een online dienst waar je een afbeelding (avatar) kan instellen die je volgt op elke website. Als je op een willekeurige website een reactie achterlaat met je naam, zal ook automatisch de avatar die je bij Gravatar hebt ingesteld worden getoond. (Dit gebeurt overigens alleen op websites die het gebruik van Gravatar hebben ingesteld.

8. reCAPTCHA antispam

Deze module is standaard uitgerust met een antispam-beveiliging in de vorm van reCAPTCHA. Hierbij moet de gebruiker, voordat deze een reactie op een blogpost kan plaatsen, een stuk tekst overnemen. Om reCAPTCHA te activeren dient er een API-sleutel te worden aangevraagd bij reCAPTCHA en de publieke- en private sleutel dienen vervolgens in het instellingen-scherm van de module te worden ingevuld.

Ga naar reCAPTCHA en log in met een google account. Vul vervolgens je domeinnaam in waar je reCAPTCHA op wilt toepassen. Hierna geeft reCAPTCHA je de public en private key die jij nodig hebt voor je website. Voer de sleutels in via het instellingen-scherm van de module (hier vind je een link onder het item reCAPTCHA).

9. IP-blacklist

Indien je het vermoeden hebt dat een reactie spam is of het is een reactie van iemand die herhaaldelijk ongewenste berichten schrijft, dan kan je deze reactie verwijderen en het IP-adres van de zender op een zogenaamde ‘blacklist’ zetten. Vanuit de IP-adressen op deze blacklist kunnen geen reacties meer geplaatst worden.

9.1 Adressen van de IP-blacklist verwijderen
Open de module Reacties en klik links in het venster op ‘IP-blacklist’. Er verschijnt een overzicht van IP-adressen die op de blacklist staan en vanuit hier kan je ook weer adressen van deze lijst verwijderen.

10. Pingback

Pingback is een manier van teruglinken (linkback). Bloggers gebruiken dit als ze geattendeerd willen worden wanneer iemand linkt naar hun artikel. Je kan in de instellingen van de module aangeven of je pingbackverzoeken wilt ontvangen én of je dit type verzoeken wilt versturen.

Stel je hebt pingback ingesteld, dan werkt het als volgt: Als jij in een blog (2) een link naar een andere blog (1) plaatst, wordt bij blog 1 een reactie onder dat betreffende bericht geplaatst met daarin de tekst dat blog 2 een linkverwijzing heeft opgenomen. Lezers van blog 1 zien dit bericht dan tussen de reacties staan en kunnen doorklikken naar blog 2, die waarschijnlijk over een gerelateerd onderwerp gaat.

11. Nadat je website is ge├╝pdatet naar Kirra 4.3

De introductie van deze module heeft tot gevolg dat de reageermogelijkheid in Kirra 4.3 is verwijderd uit de module Blogs. De reacties die voorheen via de module blogs zijn geplaatst vind je nu terug in de module Reacties en kan je vanaf nu hier bewerken en beheren.