Bewaar en beheer alle documenten voor je website op één plaats met de module Media. Bijvoorbeeld afbeeldingen, Word- en Excel-bestanden. Upload eenvoudig meerdere bestanden tegelijk. Deel de bestanden naar wens in door een eigen mappenstructuur aan te maken. Op een pagina voeg je vervolgens documenten bij uit het mediabestand.

Componenten

Deze module heeft geen eigen componenten.

1. Bestand(en) uploaden in de module Media

Ga naar de module media en klik links de map aan waar je nieuwe bestanden aan wilt toevoegen. Upload vervolgens bestanden via de button 'bestanden kiezen'. Als je meerdere bestanden tegelijk selecteert kan je deze ook tegelijk uploaden. Je kan maximaal 20 bestanden tegelijk uploaden van samen maximaal 15 megabyte. Hoeveel schijfruimte je hebt om bestanden op te slaan in de module Media is afhankelijk van het type website dat je hebt. Voor specifieke informatie kan je je internetpartner raadplegen.

2. Bestand aanpassen of vervangen

Open de module media en open vervolgens het bestand dat je wilt aanpassen door op het bestand te klikken of ernaast op bewerken te klikken. Op de volgende pagina kan je het bestand aanpassen of vervangen.

3. Point-of-Interest instellen van een afbeelding

Het instellen van een point of interest zorgt dat bij het verkleinen van een afbeelding altijd de POI zichtbaar blijft. Open de module media en open vervolgens de afbeelding door op de afbeelding te klikken of op de tekst bewerken bij deze afbeelding. Klik op de button 'poi instellen/bewerken' onder de afbeelding. Bepaal in dit veld de poi en bevestig deze aanpassing met opslaan.

4. Een afbeelding uit Media koppelen aan een pagina

Open in de boomstructuur de pagina waar je een afbeelding op wilt weergeven. Voeg aan de Inhoud van deze pagina het component afbeelding toe. Kies een afbeelding uit de module media via de button bestand kiezen/uploaden.

5. Een bestand uit Media koppelen aan een pagina

Open in de boomstructuur de pagina waar je een document op wilt weergeven. Voeg aan de inhoud van de pagina het component alinea toe. Kies een bestand uit de module media via 'voeg media in' in de tekst-editor (icoon van een mapje). Het geselecteerde bestand verschijnt dan in een link met de tekst 'Download -bestandsnaam-' .

6. Mappen aanmaken of verwijderen

Links in je scherm, op de plaats waar je altijd de boomstructuur ziet, maak je nieuwe mappen aan (+), verwijder je mappen (-) of bewerk je de namen van mappen (potloodje).

7. Zoeken binnen Media

Rechtsboven in het scherm van de module media kan je zoeken binnen alle bestanden, deze map of alle onderliggende mappen.

8. Afbeeldingen en foto's bewerken met Aviairy (beschikbaar vanaf versie 4.3)

Vanuit de module Media kan je vanaf versie 4.3 ook afbeeldingen bewerken met behulp van Aviary. Je kunt onder andere afbeeldingen bijsnijden, kleurfilters toepassen, tekst in afbeeldingen plaatsen en de scherpte van afbeeldingen aanpassen. Klik in de module Media een afbeelding aan en klik vervolgens op de button ‘bewerk afbeelding’ onder de afbeelding die rechts in beeld staat.

9. Drag and drop bestanden vanuit je filemanager (beschikbaar vanaf versie 4.3)

Het is vanaf versie 4.3 mogelijk om in de module Media bestanden te drag and droppen vanuit een file manager. Dit werkt als volgt: Open je bestandenoverzicht met de bestanden die je wilt uploaden naar de module Media op je computer. Open daarnaast het CMS en open daarin de module Media. Je kunt nu de bestanden uit je bestandenoverzicht op je computer slepen naar het bestandenoverzicht in de module Media en deze worden automatisch toegevoegd.

10. Overige wijzigingen vanaf Kirra 4.3

1. PDF- preview
    PDF-bestanden in de module Media worden vanaf Kirra 4.3 in een preview weergegeven in het CMS (NIET OP JE WEBSITE). Op de plaats waar het bestand in het CMS wordt gebruikt verschijnt ook een preview.
  2. Wel of niet gebruikt bestand
    Als je een bestand uit de module Media verwijdert terwijl dit bestand nog wel op de website wordt gebruikt, ontvang je hier vanaf Kirra 4.3 een notificatie van. Je hebt op dat moment ook de mogelijkheid het bestand te vervangen of opnieuw te uploaden. Daarnaast staat in de module met een uitroepteken aangegeven wanneer een bestand niet wordt gebruikt op je website.

Wijzigingen in deze module vanaf Kirra 4.5

1. De Point of interest op een afbeelding kan nu ook weer worden verwijderd.
  2. De module Media heeft de mogelijkheid gekregen om van uploads een geschiedenis bij te houden. Hierdoor kan je zien wanneer een bestand is vervangen of gewijzigd en door wie. Dit staat standaard uit, maar je webpartner kan dit voor je aanzetten.
  3. De Aviary-koppeling in de module Media is vervangen door Adobe Creative SDK (Adobe heeft Aviary gekocht). Hierdoor is de limitatie qua afbeeldingsgrootte opgeheven en kunnen ook grote afbeeldingen worden bewerkt en in de huidige bestandsgrootte worden opgeslagen.