Stel zelf formulieren op met de module Formulieren. Denk hierbij aan contactformulieren, feedbackformulieren of sollicitatieformulieren. Als je een formulier hebt gemaakt, kan je deze aan één of meerdere pagina's koppelen. Deze module biedt je de optie ingevulde formulieren automatisch naar geselecteerde mailadressen te sturen. Daarnaast worden de ingevulde formulieren automatisch in de module opgeslagen waarna je de gegevens eenvoudig in Excel kan inlezen.

Componenten

• Formulierenmap     [vanaf Kirra 4.3 : 'Formulierenoverzicht]
    • Formulier
  • Formulier     [vanaf Kirra 4.3 : Formulierverwijzing]

1. Maak een nieuw formulier aan

Via de boomstructuur
Klik in de boomstructuur op formulieren (onderaan de boom). Ga naar het tabblad onderliggende pagina's, selecteer in het uitklapveld Formulier en klik op toevoegen.

Via de module
Open de module formulieren. Selecteer formulier en klik op toevoegen.

2. Opmaken van een formulier

Het opmaken van een formulier is uitgewerkt in 7 stappen:

Stap 1
Vul allereerst een duidelijke titel in van het formulier.

Stap 2
Richt het formulier naar wens in door zelf de formuliervelden te bepalen. Je voegt formuliervelden toe op dezelfde manier als dat je componenten aan een pagina toevoegt. Bij elk veld kan je aanvinken of dit een verplicht veld is en een tooltip invullen. Een tooltip is een klein tekstballonnetje die een bezoeker ziet als hij/zij met de muis over het in te vullen veld heen gaat.

Stap 3
Vul de tekst in die op de verzendknop komt te staan. Bijvoorbeeld 'schrijf in', 'verzend', 'meld aan' enz.

Stap 4
Vul de tekst in die op het scherm van de bezoeker moet verschijnen, nadat deze het formulier heeft ingevuld en verzonden.

Stap 5
Bepaal bij deze stap naar welk(e) e-mailadres(sen) ingevulde formulieren van dit type moet(en).

Stap 6
Wil je de bezoeker een bevestiging sturen dat het ingevulde formulier is aangekomen? Vul dan hier de tekst in die je per e-mail wilt versturen als bevestiging.

Stap 7
Vul hier de 'conversiecode' in voor het gebruik van Google Analytics of Google Adwords. Kirra zet de code automatisch op de juiste plaats. Maak je geen gebruik van Google Hulpmiddelen?? Dan kan je deze stap gerust overslaan.

3. Plaats een formulier op een pagina

Open via de boomstructuur de pagina waar je een formulier op wilt plaatsen. Op deze pagina kan je een formulier-positie toevoegen in de inhoud. (component 'formulier' met blauw pijltje in het icoon) Selecteer vervolgens het formulier dat je op deze pagina wilt tonen.

4. Maak een Formulierenmap

Via de boomstructuur
Klik in de boomstructuur op formulieren (onderaan de boom). Ga naar het tabblad onderliggende pagina's. Selecteer in het uitklapveld formulierenmap en klik op toevoegen. Geef de map een nieuwe naam op het tabblad inhoud van deze map.

Via de module
Open de module formulieren. Selecteer formulierenmap en klik op toevoegen. Er verschijnt een uitklapveld. Selecteer in dit uitklapveld onder welke map je een nieuwe formulierenmap wilt aanmaken.

5. Exporteer ingevulde formulieren

Naast dat je de ingevulde formulieren per e-mail kan laten versturen worden deze ook in de database opgeslagen. Op de bewerkpagina van het formulier bovenin een knop met "exporteren naar csv". Via deze knop kan je alle ingevulde formulieren exporteren naar Microsoft Excel.

6. ReCaptcha-sleutels (beschikbaar vanaf versie 4.3)

De formulieren-module heeft nu ondersteuning voor een reCaptcha-veld. De vereiste sleutels zijn in te stellen in de algemene instellingen. De algemene instellingen vind je door rechtsboven op het dashboard van je CMS op ‘instellingen’ te klikken. Wanneer je deze sleutels hebt ingevuld kan je bij het opmaken van een formulier het component ‘reCaptcha-veld’ gebruiken om reCaptcha toe te voegen.

Wijzigingen in deze module vanaf Kirra 4.3

1. Live validatie
    Als bezoekers van je website een formulier invullen, wordt meteen gecontroleerd of het ingevulde valide is. Bij het invullen van een email-veld controleert Kirra bijvoorbeeld of er daadwerkelijk een email-adres is ingevuld. Je hoeft dus niet langer eerst op verzenden te klikken om te zien of het formulier juist is ingevuld.
  2. Van drie keuzeoptie-componenten voor een formulier naar één
    In de module Formulieren zijn de componenten dropdownkeuzelijst, keuzelijst met meerdere opties en keuzerondje samengevoegd tot één component. De verschillende weergaves zijn niet verloren gegaan, maar je kiest de weergavevorm nu in de component-keuzelijst. De wijziging heeft geen invloed op je bestaande formulieren.

Wijzigingen in deze module vanaf Kirra 4.5

1. Wanneer je een formulier opent in Kirra, staat bovenin nu ook het aantal ingezonden formulieren vermeld. Daarnaast kan je vanuit een formulier in Kirra, ook de ingezonden formulieren exporteren naar een CSV-bestand.
  2. Inmiddels zijn alle formulieren uitgerust met een zogeheten honeypot-veld. Dit veld probeert SPAM-bots op het verkeerde been te zetten en op die manier SPAM te voorkomen. Deze techniek is ook toegepast op de formulieren die door de module Reacties worden gebruikt. Vanaf Kirra 4.5 hebben ook je bestaande formulieren automatisch zo'n honeypot-veld. (je ziet zelf niets van dit honeypot-veld)
  3. Formulieren hebben een extra eigenschap gekregen, waarmee je kunt instellen dat het e-mailadres dat in het formulier is ingevuld wordt gebruikt als afzenderadres van het ingevulde formulier dat jij in je inbox ontvangt. Let op! Hiervoor is het noodzakelijk dat je een e-mailveld gebruikt in het formulier. Daarnaast kan dit er wel voor zorgen dat e-mail ongewild in de SPAM-box terecht komen.

Wijzigingen in deze module vanaf Kirra 4.6

Om de bijlages van een formulier te downloaden hoeft er niet langer ingelogd te worden in Kirra CMS. Dit zorgt ervoor dat de ingevulde formulieren ook naar personen kunnen worden gemaild, die geen Kirra-account hebben, maar toch de afhandeling van de formulieren kunnen doen.