Blogs

Beheer eenvoudig blogs en reactiemogelijkheden met de module Weblogs. Met deze module kan je daarnaast ook een pagina maken waarop je verschillende bloggers presenteert en een detailpagina per blogger. Bezoekers kunnen zich abonneren op een blog via de rss-functionaliteit in deze module.

Componenten

• Bloggers-overzichtpagina; overzicht van bloggers.
    • Blogger; detailpagina van een blogger.
  • Blog; overzicht van blogposts over één of meerdere onderwerpen.
    • Blogpost; artikel als onderdeel van een blog.     [vanaf Kirra 4.3 : Blogbericht]

1. Maak een blog

Via de boomstructuur
Klik in de boomstructuur de pagina aan waar je het blog onder wilt hangen. Ga naar het tabblad onderliggende pagina's. Selecteer in het uitklapveld blog en klik op toevoegen.

Via de module
Open de module blogs. Selecteer blog en klik op toevoegen. Er verschijnt een uitklapveld. Selecteer in dit uitklapveld waar het nieuwe blog op je website moet staan.

2. Voeg een blog-post toe aan een blog

Via de boomstructuur
Klik in je boomstructuur het blog aan waar je een blogpost aan wilt toevoegen. Ga naar het tabblad onderliggende pagina's en voeg hier een blogpost toe.

Via de module
Open de module weblogs. Selecteer blogpost en klik op toevoegen. Selecteer vervolgens in het uitklapveld in welke blog je het item wilt toevoegen. Heb je maar één blog? Dan komt het item hier automatisch te staan en hoef je geen blog te selecteren.

3. Voeg een afbeelding toe aan een blogpost

Als je de blogpost opent kan je na titel, datum en auteur 1 afbeelding toevoegen. Dit is de afbeelding die ook wordt weergegeven op het overzicht van blogposts. Afbeeldingen die je in de tekst wilt verwerken kan je toevoegen als component onder het container inhoud, linkerkolom of rechterkolom.

4. Blog(s) of blog-post(s) agenderen

Open het onderdeel dat je wilt agenderen. Ga naar het tabblad eigenschappen en vul de publicatiedata in bij publiceren vanaf en publiceren tot.

5. Blogpost(s) delen op Facebook en/of Twitter

Facebook
Om een blogpost via Facebook te delen heb je de module Facebook nodig. Als je een Facebookaccount hebt gekoppeld, kan je ook blogposts delen. Op de pagina van de blogpost kan je aanvinken dat je dit onderdeel wilt delen op Facebook.

Twitter
Om een blogpost via Twitter te delen heb je de module Social Share nodig en moet je een Twitteraccount hebben gekoppeld. Op de pagina van de blogpost kan je daarna aanvinken dat je dit onderdeel wilt delen op Twitter.

6. Maak een bloggers-overzichtpagina

Via de boomstructuur
Klik in de boomstructuur de pagina aan waar je de bloggers-overzichtpagina onder wilt hangen. Ga naar het tabblad onderliggende pagina's. Selecteer in het uitklapveld bloggers-overzichtpagina en klik op toevoegen.

Via de module
Open de module weblogs. Selecteer bloggers-overzichtpagina en klik op toevoegen. Er verschijnt een uitklapveld. Selecteer in dit uitklapveld waar de nieuwe bloggers-overzichtpagina op je website moet staan.

7. Voeg Blogger(s) toe aan de bloggers-overzichtpagina

Via de boomstructuur
Klik in je boomstructuur de bloggers-overzichtpagina aan waar je een blogger aan wilt toevoegen. Ga naar het tabblad onderliggende pagina's en voeg hier een blogger toe.

Via de module
Open de module weblogs. Selecteer blogger en klik op toevoegen. Heb je meer dan één bloggers-overzichtpagina? Dan verschijnt een uitklapveld. Selecteer in dit uitklapveld in welke bloggers-overzichtpagina je een blogger wilt toevoegen.

8. RSS functionaliteit

Bezoekers van je website kunnen zich abonneren op een blog via rss. De rss feed vind je door achter de url van de pagina /rss te zetten. Als je een button wilt voor de rss feed, kan je internetpartner je daar mee helpen.

9. ReCAPTCHA anti-spam activeren

Deze module is standaard uitgerust met een antispam-beveiliging in de vorm van reCAPTCHA. Hierbij moet de gebruiker, voordat deze een reactie op een blogpost kan plaatsen, een stuk tekst overnemen. Om reCAPTCHA te activeren dient er een API-sleutel te worden aangevraagd bij reCAPTCHA en de publieke- en private sleutel dienen vervolgens in het instellingen-scherm van de module te worden ingevuld.

Ga naar reCAPTCHA en log in met een google account. Vul vervolgens je domeinnaam in waar je reCAPTCHA op wilt toepassen. Hierna geeft reCAPTCHA je de public en private key die jij nodig hebt voor je website. Voer de sleutels in via het instellingen-scherm van de module.

Vanaf Kirra 4.3 vul je de sleutels niet langer in via het instellingen-scherm van de module, maar bij de algemene instellingen van het CMS. De algemene instellingen vind je door rechtsboven op het dashboard van je CMS op ‘instellingen’ te klikken.

10. IP-blacklist

Vanuit de e-mail die gestuurd wordt na een reactie, kan je een reactie markeren als SPAM en een IP-adres op de blacklist plaatsen. IP-adressen op deze blacklist kunnen geen reacties meer plaatsen op de blogs van de website. Via de instellingenpagina van de module kan de blacklist worden bekeken en kunnen adressen ook weer worden verwijderd van de blacklist.

Stel op de blog-pagina in naar welk e-mailadres reacties gestuurd moeten worden.

Vanaf Kirra 4.3 zijn de instellingen voor reacties verwijderd uit de module Blogs en terug te vinden in de module Reacties. Hier vul je ook de instellingen in m.b.t. de IP-blacklist.