Hoe ruim ik media op in Kirra?

Vrijwel alle bestanden (afbeeldingen, documenten, etc.) die worden geüpload komen terecht in het mediabeheer van Kirra. Het mediabeheer geeft een overzicht van deze bestanden. Net als bij de harde schijf van je computer is het aannemelijk dat opslag groeit met de tijd. In sommige gevallen kan het voordelig zijn om het mediabeheer op te ruimen om extra kosten voor hosting te besparen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je dat kunt doen en waar je op moet letten.

Let op: het verwijderen van bestanden in mediabeheer haalt bestanden weg

De bestanden die je in mediabeheer ziet, worden vaak gebruikt op pagina's. Als je ze weghaalt uit het mediabeheer, zijn ze op die pagina's dus ook verdwenen. Dit artikel probeert uit te leggen hoe je grote, ongebruikte bestanden vindt en vervolgens weghaalt of verkleint.

Verwijder dus niet zomaar grote bestanden uit mediabeheer, want de kans is groot dat ze op een pagina staan. 


Gebruik de lijstweergave voor bulkacties

Standaard maakt het mediabeheer gebruik van een blokweergave om uw bestanden te tonen. Als je acties wilt uitvoeren op meerdere bestanden kan het handiger zijn om over te schakelen op de lijstweergave. In de afbeelding hieronder zie je hoe je dat kunt doen. De punten in de afbeelding verwijzen naar het volgende:

  1. Schakelen tussen blokweergave en lijstweergave
  2. Kolom sorteren door op de kolomtitel te klikken
  3. In dit artikel is sorteren vooral nuttig voor de bestandsgrootte, zodat je kunt zien welke bestanden de meeste ruimte innemen
  4. De lijstweergave biedt ook acties voor de aangevinkte bestanden, zoals verwijderen of verplaatsen

Bestanden verkleinen

Het mediabeheer zal in de meeste gevallen voornamelijk afbeeldingen bevatten. In tegenstelling tot documenten kun je afbeeldingen verkleinen. Voor de meeste afbeeldingen op websites geldt dat ze niet groter hoeven te zijn dan 2000 pixels (ter illustratie: de meeste beeldschermen zijn 1920 pixels breed). Dat resulteert meestal in bestanden kleiner dan 2MB. Heb je grotere afbeeldingen, dan kan het raadzaam zijn om deze te verkleinen. Neem als vuistregel aan dat je voor foto's het best jpg-bestanden kunt gebruiken met een compressie van 90-95% en maximaal 2000 pixels. Voor logo's en illustraties kunt je het best png-bestanden gebruiken.

Een stappenplan voor het verkleinen zelf gaat verder dan dit artikel. Hiervoor is een zoekopdracht als "online image resize" de beste oplossing. 

Bestanden die niet in mediabeheer terug te vinden zijn

Het grootste deel van de opslag zal in mediabeheer staan, maar er zijn enkele uitzonderingen:

  • Bestanden die bezoekers hebben ingestuurd op formulieren
  • Maatwerk dat bestanden verwerkt (bijvoorbeeld een formulier of koppeling met een andere leverancier)
  • Bestanden die de website nodig heeft om te kunnen werken, zoals broncode of het logo boven de website